Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om viss jeg har mensen, kan vi ha sex da ? eller kan vi ikke det ? Viss vi kan ha sex, må vi bruke kondom? Kan jeg bli gravid viss jeg ikke bruker kondom under sex, når jeg har mensen ?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei.
jeg er en jente på 16 år. Jeg har en kjereste og har vert sammen lenge nå. Vi har hatt sex mange ganger. Jeg lurer på om viss jeg har mensen, kan vi ha sex da ? eller kan vi ikke det ? Viss vi kan ha sex, må vi bruke kondom? Kan jeg bli gravid viss jeg ikke bruker kondom under sex, når jeg har mensen ?

bra side.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Dere kan ha sex selv om du har mensen. Om du selv vil og har lyst. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Du kan bli gravid når du har mensen. Så dere må bruke prevensjon, gjerne kondom. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse for å bli gravid, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker.

Har du behov for veiledning om prevensjon gå til helsestasjon for ungdom eller helsesøsteren på skolen din.

Legger ved ett par artikkler du kan se på under svaret, som kan være nyttige for deg.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om samer?

Hva heter den kjente samiske formen for sang?