Hopp til hovedinnholdet

Har ikke fått mensen. Er det farlig å ha samleie? Kan jeg bli gravid? Bør vi?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten min er begge 13 år. Noen ganger "leker"vi med hverandres kropper(naken). Vi har vært sammen siden 5.klasse og stoler fult ut på hverandre. Begge har lyst til å ha sex men ingen av oss tørr helt. Jeg har enda ikke fått mensen. Så er det farlig? Kan jeg liksom bli gravid? Bør vi?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du kan bli gravid selv om du ikke har fått mensen. Det er fordi den aller første eggløsningen kommer før den første menstruasjonen. 
Hvis man ikke er klar for å ha samleie, kan det bli vondt i skjeden.
Det er også veldig viktig at den man skal ha samleie med og utforske seksualitet sammen med, har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Om du/dere bør ha sex eller samleie er det vanskelig å svare på, men det at dere ikke tør, sier dere kanskje noe om at dere ikke er klare for det enda?
Kanskje kan noen innspill og spørsmål være til hjelp for deg/dere?
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
Bruk god tid å bli kjent med egen kropp. Da blir man kjent med seg selv og hva man liker. Etterhvert når man blir eldre, vil man bli tryggere på hva man vil gjøre og hva man ikke vil gjøre. 
Du/dere kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du/dere å forklare så mye.


Jeg håper dette er til hjelp for deg/dere og jeg ønsker dere alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex