Hopp til hovedinnholdet

Han (15) hadde sex med kjæresten på 13. Kan han få straff?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

er en gutt på 15 som hadde sex med ei jente på 13 år. Begge ville det. Vi brukte også kondom og angrepille. er det noen sjanse for at henne er gravid? Det er over en uke og tre dager siden vi hadde det, og ho skal ha mensen om 3 dager. Jeg visste ikke før i dag at det vill regnes som voldtekt om jenta er under 13. Men ho fyller 14 i dette året. Jeg fyller 16 i juli. Som sagt så ville begge det, og vi er kjærester. Hvis kjæresten min sier henne var med på det, og ville det. Kan det gi mindre straff i retten? Var ikke noe dumt ment, men ingen av oss visste hva som var straffen. Men jeg spurte over 5 ganger om ho var sikker på om ho ville ha det og ho sa ja. Vi hadde ikke sex i mere en 5min. Skal ikke ha sex med ho før ho er 16, har vi bestemt

Besvart 13.06.2018 10:47
 

Svar
Hei gutt (15)

Takk for at du skriver til ung.no. Spørsmål om sex under den seksuelle lavalder er ikke lett, og det er vanskelig å avgjøre hva som er rett og galt, men jeg skal prøve å forklare.

Det aller viktigste når to ungdommer skal ha sex er at begge to vil det. Det skal være frivillig og begge to må har samtykket til å ha sex, som du skriver at dere begge gjorde.

Hvis noen skal straffes for at man har sex må: 

  • noen oppdage at disse to har sex, og eventuelt anmelde det
  • den ene, eller begge, må være over 15 år, som er den kriminelle lavalder

Når det gjelder ditt spørsmål, om det er straffbart om en 13-åring har sex med den 15-åring, så vil svaret antakelig bli nei. Det vil si, dersom 13-åringen opplever situasjonen som ufrivillig og sier i fra til politiet, kan 15-åringen bli straffet fordi han/hun er over den kriminelle lavalder. Sannsynligheten er stor for at politiet ikke vil straffe vedkommende, men det vil antakelig bli en bekymringssamtale med begge ungdommene og deres foreldre. 

Jeg tenker at dersom man ønsker å ha sex, selv om man er 13, 14 eller 15, er det veldig viktig at man tenker godt gjennom hva man gjør og at de to som skal ha sex snakker sammen om det og er trygge på hverandre. Da er det større sjanse for at det blir en god opplevelse for begge to. 

Du lurer også på om kjæresten din kan være gravid. Siden dere har brukt kondom, og så lenge denne er satt på riktig og ikke har sprukket, vil hun ikke bli gravid. At hun er tatt angrepille i tillegg, gjør at det er ekstremt liten sjanse for graviditet.

 

JUS OG DEN SEKSUELLE LAVALDEREN
Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det som hovedregel er straffbart å ha sex med noen under 16 år, uansett om det er frivillig fra begge parter. 

Som du nevner, finnes det i tillegg en egen regel som gjelder sex med personer under 14 år. Denne regelen sier at dersom noen har sex med en person under 14 år regnes dette som voldtekt - uansett om partene hadde sex frivillig. Straffen for dette er derfor strengere. 

I ditt tilfelle er dere begge under den seksuelle lavalder og har i utgangspunktet gjort noe straffbart ved å ha sex med hverandre. Men det er bare du som er over den kriminelle lavaladeren. Unge som gjør noe kriminelt før de fyller 15 år kan ikke straffes for dette. 

Straffen for å ha sex med noen under 14 år kan i noen tilfeller bli satt ned eller falle bort dersom partene som hadde sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette er en konkret vurdering som politiet eller retten gjør hvis saken skulle bli anmeldt.

Hvis du har flere spørsmål rundt dette kan du snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor.

Jeg håper dette er til hjelp! Jeg legger også ved noen artikler under svaret som kan gi deg mer informasjon.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Om samtykke til sex

Nei er nei (amnesty.no)

Det kan være vanskelig å sette grenser når det kommer til sex, og mange synes det er vanskelig å forstå hva seksuelt samtykke er i ulike situasjoner. Amnesty har derfor laget seks filmer om sex, grensesetting og samtykke - og du kan se alle her!

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet