Hopp til hovedinnholdet

Jeg har små sår i underlivet. Hva kan grunnen være?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig sår i underlivet. Jeg har små rifter, eller det ser ut som små, tynne, røde streker mellom endetarm og skjedeåpning. Ellers blir jeg veldig fort sår rundt skjedeåpningen. Veldig på huden rundt. Det er på en måte rett utenfor kjønnsleppene. Jeg får ikke blemmer eller åpne sår, men huden er veldig sår, og det kan noen ganger væske fra det. Det er alltid veldig fuktig nedentil. Noen ganger lukter det også veldig stramt, men ikke alltid. Jeg har hatt hatt sex med en gutt siden jeg sist sjekket meg for klamydia, og da sprakk kondomet. Har ikke sjekket meg siden det. Kan det være andre kjønnssykdommer? Eksem? Jeg skjønner ikke hva det kan være.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil først og fremst anbefale å sjekke deg for klamydia for å utelukke det. Siden du har så mange rifter og sårhet rundt skjeden vil jeg anbefale deg å ta kontakt med lege som kan vurdere hva dette er for noe. Det kan være flere årsaker til sårheten nedentil, og en lege kan vurdere hva det skyldes. Det kan være andre kjønnsykdomemr som foreksempel Herpes, men som sagt bør en lege vurdere det.

Det kan også være en soppinfeksjon. Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden, samt sårhet og svie og smerter etterhvert. 

Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

 

Ta kontakt med din fastlege for å få en vurdering og eventuell behandling for sårene i underlivet. 

 

 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse