Hopp til hovedinnholdet

Mamma vil anmelde kjæresten min fordi vi har hatt sex. Han er 18, jeg 15.

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei!

Jeg er en 15 år gammel jente. For 1,5 måned siden ble jeg sammen med en gutt på 18 år. Mamma har alltid stolt på meg. Derfor lot hun oss være alene sammen hele påskeferien, mens hun var hos sin kjæreste. Da hun kom hjem igjen hadde han dratt. Vi begynte å småkrangle litt på kvelden, hun spurte meg plutselig om han og jeg hadde hatt sex. Å lyve er noe jeg er veldig imot, så jeg svarte helt ærlig ja. Hennes reaksjon var virkelig ikke som forventet, hun ble utrolig forbannet på meg. Hun sa jeg ikke har lov til å ha sex før jeg har fylt 16 osv. Jeg vet jo at hun ble skuffet fordi hun ville at jeg skulle vente med å ha sex til jeg fyller 16, men det er ingen som kan bestemme om jeg skal ha sex da eller da, det er faktisk MIN egen kropp som jeg bestemmer over selv.
Hennes første reaksjon var at hun ville anmelde han, at det var hans fel, og at jeg aldri skulle få møte han igjen.

Hun har roet seg nå og skal ikke anmelde han, men jeg lurer bare på om dette virkelig ville blitt en sak for politiet? Jeg er 15 år gammel, men fyller 16 år om 8 måneder altså i Desember. Dette betyr at mange i mitt årskull har alerede fylt 16 år. Selv synes jeg det er utrolig urettferdig at de som har bursdag i f.eks januar skal få lov å ha sex før meg bare fordi de er født tidligere på året. Jeg vet jo at det er sånn loven er skrevet at det er en seksuallavalder som er 16 år, og at jeg bare må godta at det er sånn det er. Men jeg bare lurer på om det hadde blitt noen sak av det ettersom jeg fyller 16 år i år!

Supert at dere har en sånn her spalte forresten, fint å ha en nettside man kan få svar på omtrent alt på!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Formålet med bestemmelsen om en seksuell lavalder er primært å beskytte barn under den angitte alder mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne. Det fremgår av straffeloven § 196 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel i inntil 5 år.
 
Straffeloven § 196 åpner imidlertid for at straff kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen er "jevnbyrdige i alder og utvikling". Bakgrunnen for dette er at det i disse tilfellene kan være urimelig å straffe. Det foretas da en totalvurdering av partenes alder og fysiske og psykiske utvikling. Momenter i en slik vurdering kan blant annet være om personene er i et kjærlighetsforhold som har vart over lengre tid, om forholdet bærer preg av utnyttelse, om den yngste er blitt utsatt for press, nærhet i alder og den psykiske og fysiske utviklingen hos de to personene det dreier seg.
 
Det er vanskelig for meg å si noe om hvilke konsekvenser det ville ha fått for kjæresten din dersom han hadde blitt anmeldt for å ha sex med deg. På grunn av aldersforskjellen er det en mulighet for at han ville ha blitt straffet, men det beror på en helhetsvurdering av momentene jeg har nevnt ovenfor. Dersom kjæresten din hadde blitt anmeldt ville det ikke vært formildende at du fyller 16 år om åtte måneder. Er du ikke fylt 16 år, er du under den seksuelle lavalder.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spørsmål og svar
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om funksjonshemning?

Hva er Klar tale?