Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finner man motivasjon i livet? Er 14 og allerede helt brent ut

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvordan finner man motivasjon i livet? Jeg er 14 og allerede helt brent ut. Jeg kan ikke gi mer av megselv nå. Det er bare konstant vondt å fortsette. Hva er vitsen med å slite vidre uansett? HVA ER VITSEN? HVORFOR GJØR DET SÅ VONDT??

Besvart 17.01.2019 16:38
 

Svar
Hei, gutt på 14 år!

Det høres ut som du har det tungt nå. Du skriver ikke så mye om hva som har skjedd og hva som eventuelt har ført til at det har blitt så tungt å leve nå. 

Det trenger kanskje ikke å være en spesiell grunn til at du har det som du har det nå - men det høres ut som at flere ting på en gang har gjort at det har toppet seg og at du opplever at alt er strevsomt og vanskelig. 

Når man er inne i en mørk dal der alt føles tungt og vanskelig så kan det være vanskelig å se at ting kan blir bedre. Det er ikke sant at ting ikke vil bli bedre - mange ganger så trenger man gjerne å komme over i et nytt spor før man klarer å se det.

Du spør om hvordan å finne motivasjon til livet og det er et spørsmål som kan ha mange svar. Det som er typiske ting som lindrer og hjelper i vanskelige situasjoner er å snakke med noen man er nær (familie, venner, lærer) om hvordan man har det og omgås mennesker man er glad i. Det er lurt å gjøre aktiviteter som man tidligere satt pris på selv om det ikke nødvendigvis frister i den vanskelige perioden. Dette kan gjelde hobbyer, aktiviteter, trening og lignende. Når man får det bedre og har en lettere periode vil livet gjerne gi mening i seg selv og man vil ikke ha så mange påtrengende tanker om at alt er tungt og vanskelig. Ikke gi opp å få hjelp selv om alt føles vanskelig nå! 

Dersom du ikke allerede mottar hjelp er det lurt at du kontakter noen som kan hjelpe deg med de vanskelige tankene og følelsene du har. Du som er 14 år har flere alternativer der kanskje de lureste er helsesykepleier (tidligere "helsesøster") på skolen eller Helsestasjon for ungdom. Begge steder jobber det mennesker som er vant til å hjelpe når livet er tungt. Du kan også ringe/chatte med Kors på halsen for å få råd fra voksne. 

Ønsker deg masse lykke til og håper du snart får det bedre. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise