Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det best å trene styrketrening?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trener styrke mellom 10 min og 30 min hver dag. Det er fordi jeg spiller fotball og har lyst å forbedre min styrke. Jeg trener også kondisjon 3 ganger i uken. Men jeg lurer på hvordan det er best å trene styrke. For eksempel har jeg et program for ben med 15 øvelser. Er det best om jeg for eksempel gjør 15 rep, 3 set hver øvelse eller at jeg gjør hver øvelse i 45 sek og 15 sek pause før neste øvelse. Hva er best?

Besvart 12.01.2019 12:22
 

Svar
Hei

Så fint at du trener styrketrening  og kondisjonstrening i tillegg til fotballtreningen! Styrketrening kan gjøres på mange ulike måter. Men hvordan du skal trene kommer an på hva du vil oppnå. Hvis målet er å bli mye sterkere, anbefales at man har tyngre øvelser og færre repetisjoner, for eksempel tre sett med 8-10 repetisjoner. Når du trener 45 sekunder med 15 sekunder pause trener du det vi kaller utholdende styrketrening, og øker kroppens evne til å jobbe intensivt over lengre perioder. Dette er også relevant for fotball, hvor du jo jobber intensivt med små pauser. 

Men du vil altså ikke trene maksimal styrke som ved tyngre øvelser med færre repetisjoner. Hva du velger er litt opp til deg, og du kan godt variere litt. Begge deler er god trening, og det er ikke sikkert at resultatet vil bli veldig annerledes.

Les mer om ulik type styrketrening i artiklene under.

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Styrketrening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om styrketrening