Hopp til hovedinnholdet

Er det virkelig ikke mulig å finne mine biologiske foreldre før jeg er 18?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er nå en jente på 15 år. Adoptert fra Korea. I et år har jeg nå hatt problemer med konsentrasjon, uregelmessige sammenbrudd og lite søvn. Jeg tenker og har så mange spørsmål inne i meg. Jeg har hørt fra alle jeg har snakket med at jeg må være 18 og at det er for mitt eget beste. I starten godtok jeg dette, men etter et år har ingenting blitt bedre. Min store drøm var å ha dem som en del av barndommen min. Det å vente til jeg er 18 er forferdelig å tenke på. Dette tar over tanken i hverdagen min, og jeg har så lite informasjon. Jeg har en begrunnelse og litt sånt. Men det er ingen info som kan lede meg til dem. Jeg hater å åpne meg for nye mennesker. Dette ødelegger hverdagen min. Er det virkelig ingen mulighet for å finne dem før jeg er 18?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.  

Det er helt naturlig at du ønsker å finne ut av hvem de biologiske foreldrene dine er. Det å være adoptert reiser mange spørsmål knyttet til identitet og hvem som er foreldrene. Du lurer på om du kan finne foreldrene dine før du fyller 18 år.

Reglene er sånn at man bare kan få de opplysningene når man fyller 18 år. Det er også slik at det vil variere hvor mye opplysninger som finnes om det enkelte barn og deres foreldre. Du kan lese mer om det og dine rettigheter her: www.ung.no/adopsjon/.

Vi skjønner at det er vanskelig å vente så lenge med å finne ut av dette. Du skriver at du sliter med konsentrasjon, uregelmessige sammenbrudd og lite søvn. Mange barn som er adoptert sliter med de samme tingene som deg og lurer på mye av det samme som du gjør. De tankene og spørsmålene du har, er helt naturlige.

Vi tror at det kan være lurt at du snakker med en voksen om dette slik at du kan få litt hjelp til å få det bedre. Du har kanskje allerede snakket med adoptivforeldrene dine om dette. Hvis du har lyst til å snakke med noen andre om dette, kan du for eksempel snakke med noen som jobber på skolen din, en helsesøster, lærer eller rådgiver.

Adopsjonsforum har også en egen rådgivningstelefon som personer som er adoptert kan ringe til. Du kan lese mer om det her: Lenke til Adopsjonsforum sin rådgivningstelefon.

Skriv gjerne til oss igjen dersom du lurer på noe mer.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon