Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om man kan bli adoptert bort hvis man selv ønsker det

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet at dette kanskje høres rart ut, men jeg lurer på om man kan bli adoptert hvis man selv ønsker det, uten at foreldrene dine er slemme mot deg eller noe sånt. Jeg føler at jeg ikke hører til i familien min, alt jeg ønsker å gjøre er å sitte å se på serier eller andre ting fordi når vi er sammen ender det alltid opp med krangling. Og ja det kan ha noe med ungdomstiden å gjøre, men har følt det sånn lenge nå og jeg er lei. Er det da mulig å si at man har lyst til å bli adoptert uten foreldrenes tillatelse?? Jeg har ekstremt lyst til å flytte inn til bestevenninna mi, vi har et veldig sterkt bånd og både jeg og familien min er godt kjent. I tillegg sliter jeg med depresjon og jeg har en trang til å begynne med selvskading. Lysten er der hele tiden. Det kiler liksom i fingrene, men jeg er redd for at det skal gjøre vondt... Jeg har ingen gode venner på skolen, ettersom jeg går et klassetrinn over min egen alder og dette gjør alt veldig komplisert. Og venninna mi bor langt unna.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit at du har det vanskelig, både hjemme i familien og på skolen.

Du er veldig heldig som har en bestevenninne som du er nært knyttet til og som du kan være hos. Du bør likevel forsøke å snakke med noen voksne om hvordan du har det. Dersom du ikke kan snakke med foreldrene dine, kjenner du kanskje noen andre voksne som du kan snakke med?

Både sosiallærer og helsesøster kan også være gode å snakke med om dette. Når det gjelder spørsmålet ditt om adopsjon, er adopsjon bare aktuelt der barnet trenger en ny familie fordi det ikke får god nok omsorgs av sine egne foreldre. Så lenge barnet er under 18 år, kreves normalt også at foreldrene gir tillatelse til adopsjonen.   

Håper det var svar på spørmsålet ditt. Om du har fløere spørmsmål knyttet til dette eller annet, kan du stille spørmsål på ung.no/oss.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Innenlandsadopsjon

Jente holder hendene til sine foreldre (Foto:Colourbox.com)

Det finnes ulike former for adopsjon av et barn bosatt i Norge; stebarnsadopsjon, fosterbarnadopsjon og adopsjon av barn født i Norge (samtykkeadopsjon).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie