Hopp til hovedinnholdet

Jeg er adoptert og blir ertet av alle med at mine foreldre ikke ville ha meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Alle erter meg for jeg er adoptert , de sier at de virkelige foreldrene mine ikke ville ha meg og det er derfor jeg ble adoptert bort..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du blir ertet på grunn av at du er adoptert. De sier at dine biologiske foreldre ikke ville ha deg. Dette forstår jeg er sårt å høre. Dette er det helt naturlig å reagere på. Grunner for adopsjon er nok noe helt annen en dette.

Barn og unge har som regel ikke kunnskaper nok til å forstå hvorfor noen må adoptere bort sine barn. Du har sikkert fått høre hva som trolig er årsaken til din adopsjon. Det er ikke sikkert noen vet dette fult ut, men man kan anta hva grunnen var ut fra land, by, økonomi og helse. Du har nok en del kunnskaper mer en andre barn om dette.

For å få en slutt på dette må du ha hjelp av voksne. Jeg anbefaler deg å være åpen om dette til dine foreldre og/eller lærer. De voksne kan få de andre barna til å forstå mer om adopsjon. De voksne kan også få barna/ungdommene til å slutte og si slikt, gi dem en forståelse av at dette er uhøflig og sårende å si.

Det er også mulighet for deg å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster vil også kunne bidra til å få slutt på denne ertingen. De voksne på skolen har plikt til å hjelpe deg. Du har rett til å trives psykisk og sosialt på skolen. Derfor skal lærere alltid gjøre det de kan for at elevene skal ha det bra på skolen.

Det er også bra hvis du klarer å si det selv. Det er da lurt å være rolig og saklig. Vær åpen om at disse kommentarene er sårende. Be dem om å slutte å si det. Uansett er det viktigste å be voksne om hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er adopsjon?

Gutt (colourbox.com)

Målet med adopsjon er først og fremst å gi et godt og varig hjem til barn og ungdom som de biologiske foreldrene ikke kan ta hånd om.

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Historier og erfaringer om identitet - som adoptert

Asiatisk gutt ser tankefullt inn i kamera (foto: colourbox.com)

En del adopterte begynner å reflektere mye rundt sin egen bakgrunn i ungdomsårene. «Hvem er jeg?», «hvor kommer jeg fra?» og «hvor hører jeg hjemme?», er spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon