Hopp til hovedinnholdet

Jeg er adoptert fra Kina og synes det er vanskelig at jeg ser annerledes ut og ikke kjenner mine biologiske foreldre.  

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente adoptert fra Kina. Jeg har hatt det vanskelig med tanken av at jeg ikke kjenner til mine biologiske foreldre hele livet, av at jeg ser annerledes ut. Jeg har snakket og fott svar p det meste man kan f svar pá av foreldrene mine nä. Har vert hos BUP og fastlege fordi jeg sliter med det. Men jeg hater enda hvordan jeg ser ut. Jeg er den eneste jenta i klassen som er adoptert, som har utelands utseende.Alle i klassen drar vitser om kinesere og drar ut øynene sä de fä sonne smá øyne som kinesere. Jeg blir sä flau, sä sint p meg selv for at jeg er kineser. De spør om hvor godt jeg egentilg ser, og det er ikke gøy. Hva skal jeg gjøre, har snakka med de jeg kan snakke med om det men d funker bare ikke. Jeg har kuttet fordi jeg er sur over at jeg ikke er ‘normal i nordmenns øyne’ at jeg er annerledes. Det at hvis f.eks det er noe som skjer p skolen hvor foreldrene er med sä ser mine norske ut de ligner ikke meg. Jeg blir s flau, hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no om dette! Jeg har forståelse for at du ønsker å vite hvem dine biologiske fordre er og når du har fylt 18 år, har du også rett på å få vite mer om din bakgrunn og foreldre, dersom det er mulig å framskaffe. Jeg legger ved en artikkel under som kan være til hjelp for deg om hvordan du skal gå fram.

Du har sikkert blitt adoptert som barn, og da er du jo like norsk som de andre i klassen din som er norske, selv om du har et annet utseende. Du sier dine foreldre har fortalt deg det de vet å kunne informerer deg om og det er fint. Og selv om det er noen få som erter deg, vil de aller fleste akseptere deg som en god nordmann.

Det er også forståelig at det er leit for deg når noen i klassen erter deg og dette er ikke bra. Du kan ingenting for at du er kinesisk og selv om noen erter deg , tror jeg også mange synes det er fint og eksotisk med ditt utseende.  Du sier også at du gått til BUP pga dette og det er leit å lese at dette går ut over din helse.

Lærer eller helsesøster bør snakke med de i klassen som erter deg,-har du snakket med dem om dette? De r begge ansvarlig for et godt klasse og skolemiljø, og om det er elever som blir ertet, skal det taes opp. Jeg tror heller ikke det er ondsinnet erting de i klassen din bedriver, men at de gjør det av ubetenksomhet, men for deg kjennes det like ugreit.

Om du bare kunne klare å ikke bry deg om dette, og heller at du tenker at du har et flott og eksotisk utseende mange ønsker seg. Du er bra nok som du er og like verdifull som andre som er født i Norge.

Om du ikke har snakket med helsesøster om hvordan dette påvirker deg, vil jeg anbefale deg at du gjør det. Det er godt bare å få snakket med noen og kanskje har hun også noen gode råd til deg.

Jeg legger ved flerr artikler som kan være nyttig for deg å lese. 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Er adoptert, og føler meg norsk

Aruna (Foto: Trond Fjørtoft)

Jeg føler meg norsk! Jeg snakker norsk, jeg lever etter norske normer og regler, jeg lever i en norsk kultur, og mine venner oppfatter meg som norsk på samme måte som de ser på seg selv som norske. Men jeg skiller meg ut.

Les Aruna Meretes innlegg om sine tanker om å være adoptert

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon