Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker det ikke når folk sier "neger".

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er adoptert fra Kina. For noen dager siden har vennene mine snakket om ordet «neger» , de sier det er jo ikke noe stygt ord, det betyr jo bare at man er svart/brun. Jeg tar meg litt nær av det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er veldig bra at du spør når det er noe du opplever som du ikke synes er greit. Jeg forstår veldig godt at du synes det er ubehagelig når venner bruker ordet "neger". Det er et ord som er rasistisk, og det er ikke riktig som de sier at ordet bare betyr at man er mørk i huden. Ordet ble brukt av slaveeiere om deres slaver, som var kidnappede mennesker fra Afrika. Det er vanlig å ikke bruke dette ordet lenger av respekt for historien. Det er en del ungdom som bruker ordet seg i mellom i god mening, men selv da skal man være forsiktig, fordi man vet aldri hvordan andre blir påvirket av så sterke rasistiske ord.
 
Når man har opplevd rasisme, mobbing eller følt seg utenfor kan man bli ekstra lei seg når man hører rasistiske ord eller blir minnet om vonde opplevelser. Da er det viktig å huske på at dette er normalt, og at det din rett å si i fra når du ikke vil at andre skal bruke ord rundt deg. Du er norsk på din måte akkurat som alle andre i Norge er norske på sin måte. Du er perfekt akkurat som du er, og det er bare du selv som kan bestemme hvem du er, og dette kan du ombestemme deg om så mange ganger du selv vil.
 
Jeg vil be deg gå en tur til helsesøster og fortelle henne hva du tenker og føler rundt dette, slik at du kan få tips og støtte. Snakk også gjerne med dine foreldre og venner om dette med rasisme, det er en viktig ting å dele tanker om.
 
Lykke til!
 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon