Hopp til hovedinnholdet

Eer adoptert og bor i Norge idag. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og er adoptert fra Kina og bor i Norge idag. Adopsjon er et sårt punkt for meg, jeg har en søster som er 7 år og hun er i fasen der hun finner ut ting. Hun sier stadig vekk at vi ikke er hennes ekte familie. Dette er et sårt punk. Venner spør ofte om den biologiske familien min i Kina og jeg aner ikke hva jeg skal svare. Jeg ligger ofte å tenker på alle disse spm og hvem som er de biologiske foreldrene og hvorfor de dro fra meg. Har dere noen råd? Jeg trenger råd om hvordan man skal takke vanskelige situasjoner lignende som det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg skjønner godt at blir såret når din lillesøster sier slike ting. Selv om søsteren din er liten, nysgjerrig på det meste og kanskje ikke så flik til å forstå hva som er rett og galt, så er det ikke greit at hun snakker slik til deg. Dette er noe du skal ta opp med foreldrene dine, slik at de kan ta tak i det på en god måte.
Du er et ønsket barn, og en viktig del av din familie. Det må du aldri glemme. Når din lillesøster slenger rundt seg med slike utsagn, kan du også si direkte til henne at det ikke er greit og snakke sånn til deg. 

Jeg tenker du er kommet i en alder hvor det dukker opp flere tanker og spørsmål rundt dine bakgrunn. De som sitter på kunnskapen er dine foreldre. Derfor synes jeg at du skal be om å få snakke med dem om disse tingene. Om hva du tenker og føler, om spørsmål du får fra venner, hva din lillesøster kan slenge av kommentarer, ting du lurer på om ditt biologiske opphav.

Når det gjelder spørsmål fra venner om den biologiske familien din, så kan du velge å si at dette er noe du vet lite om og ikke har så lyst å snakke om. Du bestemmer hva du ønsker å dele med andre, og hvor mye du vil forteller.

Det du også kan gjøre er å ta en prat med helsesøster på skolen din om hvordan du har det og hva du tenker på. Helsesøster har kunnskap og erfaring du kan ha god nytte av, og kan få støtte.
Det hjelper alltid å snakke med noen når du er lei deg eller ikke helt vet hvordan du skal takle ulike situasjoner og følelser.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon