Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 ønsker å bli adoptert vekk fra en vanskelig familie

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg kommer fra en utenlandsk familie og jeg har det ikke så lett. Jeg er lei hele familien, alle kjefter og er slemme hele tiden. De lar meg ikke være den jeg er, jeg sliter på skolen og de sammenligner meg alltid med søsteren min og forventer at jeg skal få like bra karakterer som henne. De krangeler alltid om penger og at jeg er overvektig. Jeg kan aldri snakke med dem om hvordan jeg har det eller noe fordi de ikke skjønner. Jeg har 3 eldre bortskjemte søsken. Og jeg blir alltid sett lengst ned på. Jeg har levd sånn kjempe lenge, men nå som jeg blir eldre må jeg ha en forandring. JEG VIL BLI ADOPTERT! Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er klar for en ny forandring

Besvart 22.06.2018 15:01
 

Svar
Hei

Ut ifra det du beskriver over, så virker det som du over tid har en opplevelse av at foreldrene dine forskjellsbehandler og krever mye av deg. Vi vet at det å vokse opp i et hjem med mye krangling er skadelig for barn. Samtidig så har dine foreldre et ansvar til å legge tilrette for at du får en trygg oppvekst. Det høres ut som at de ikke forstår deg og ikke ivaretar dette ansvaret. Det må også være tungt å være alene i å oppleve det slik og det virker som du nå er ute etter hva du kan gjøre med saken.

Når du spesifikt tar opp et ønske om å bli adoptert, så er ikke sånn at du uten videre kan be om å bli adoptert. Det er i det hele tatt uvanlig at ungdom som har foreldre i live adopteres. Det er derimot ganske mange ungdom som flytter i fosterhjem fordi de av ulike grunner ikke kan bo hjemme. Dette er det barnevernet som er med på å bestemme, gjerne i samarbeid med foreldrene og ungdommen selv. Når man bor i fosterhjem er det fosterforeldrene som har ansvaret for daglig omsorg, men biologiske foreldre har fremdeles rettigheter og plikter i forhold til barna som bor i fosterhjem. 

Jeg tror det er viktig at du får snakket med noen om hvordan du har det hjemme og invitere dine foreldre inn i en samtale om hvordan du og familien kan få det bedre. Det er forståelig at du er frustrert, men jeg tror du trenger noen som er på laget ditt, ikke nødvendigvis bli adoptert vekk. Et forslag er å ta kontakt med barnevernet i kommunen du bor i. Hvis det er for stort steg, er det noen du stoler på, lærer eller helsesøster du kunne henvende deg til?

Du kan også kontakte  Alarmtelefonen for barn og unge,  tlf.116 111 for å få råd, noen å snakke med eller hjelp til å kontakte barnevernet.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg synes du bør lese.

Vennlig hilsen familieterapeuten og ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon