Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finne min biologiske far?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan jeg kan finne min biologiske far? Jeg har spurt moren min, men hun fortsetter å si at hun ikke husker navnet hans. Dette er noe som virkelig plager meg. Jeg skjønner virkelig ikke hvordan man ikke kan huske navnet til den første mannen man fikk et barn med. Er det noe mulighet for at man kan finne sin biologisk far uten at man vet etternavnet? Takk på forhånd.

Besvart 02.09.2018 20:19
 

Svar
Hei jente 15 år!

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg forstår at du ønsker å vite hvem din biologiske far er. Når moren din ikke husker, eller ikke vil fortelle blir det vanskelig. Det kan jo være grunner til at hun ikke ønsker at han skal vite om deg. Kanske hun mener at du har det bedre uten å kjenne han. Eller det var en "one night stand" som hun ikke kjente og ikke har noe ønske om å ta inn i livene deres. 

Når man blir gravid etterspørres alltid far til barnet. Det registreres på svangerskapspapirene. Etter fødselen sender den jordmoren som tar i mot barnet, en melding om fødselen til folkeregisteret, hvor mors og fars navn er registeret. Hvis far ikke er oppgitt vil folkeregisteret etterspørre farskap. Dersom barnet hverken har far eller medmor i samsvar med reglene i barneloven §§ 3 og 4, skal det offentlige ta seg av å få fastsatt hvem som er faren eller medmor, jf. kapittel 3 og 4 i barneloven. Men vet hun ikke, eller ikke vil svare, blir det stående at far er ukjent. 

Hvis mor ikke vet hvem som er far, eller ikke ønsker vil oppgi farskapet, vil det derfor ikke bli registrert noe sted. Ved dåp vil det også vanligvis stå navnet til far i kirkebøkene. Men hvis moren din ikke har oppgitt hans navn, slik at det ikke står hverken på fødselsattesten din eller en eventuell dåpsattest, blir det dessverre vanskelig. 

Farskap erkjennes på tre måter. Enten ved at foreldrene er gift, da vil ektefelle automatisk registreres som far. Mor oppgir far, som erkjenner farskapet. Ellers det kan stadfestes ved dom etter farskapstest. 

Barneloven sier også at barnet har fra det fyller 18 år rett til å skaffe seg kunnskap om hvem som er den biologiske faren, men hvis ingen vet hjelper ikke det dessverre ikke deg. 

Det kan jo være noen i vennekretsen til moren din som vet mer, men det blir litt illojalt mor din mor og prøve å finne det ut på den måten. Jeg har derfor ikke annet råd enn å ta dette opp igjen med din mor og forklar hvor mye det betyr for deg.  

Vennlig hilsen Jordmor

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon