Hopp til hovedinnholdet

Fostersøsken. Utfordringer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Først vil jeg bare si tusen takk til alle dere på ung.no. Dere har hjulpet meg og mange andre utrolig mye. Men nå har jeg et slaks spørsmål til. Vi skal etterhvert få et fosterbarn. Jeg gleder meg veldig, men lurer på hvordan det blir å ikke lenger være det eneste barnet i familien. Det blir så annerledes å dele all oppmerksomheten. Selvom jeg vet at de ikke blir mindre glad i meg, er jeg litt redd fordet. Jeg har liksom lenge ventet på å bli storesøster, og når det endelig skal skje er jeg så egoistisk, at jeg ikke vil dele oppmerksomheten! Jeg vet liksom ikke hvordan det blir. Er det normalt å reagere sånn? Føler meg så... egoistisk, samtidig som jeg vil bli storesøster.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei igjen jente på 13,
Det betyr noe for oss å få tilbakemeldinger om at det vi gjør kan være nyttig for dere unge, så tusen takk for rosende ord til ung.no.

Du er enebarn og dere i familien har sammen bestemt at dere vil ta i mot et fosterbarn. Slik jeg forstår det du skriver både gleder og gruer du deg. Og det er helt normalt. Du har lenge ventet på å bli storesøster, og så har du tenkt igjennom å forstått at du ikke bare får noe, du må kanskje gi avkall på tid og oppmerksomhet fra dine foreldre, og du må også  som storesøster gi noe til det barnet som kommer inn i familien, kanskje fra et hjem hvor det manglet på trygghet og omsorg.  Og igjen, JA du er helt normal som kjenner på disse følelsene, det betyr ikke at du skal si "jeg vil ikke", det betyr bare at du kan smile litt for deg selv når du merker det stikker litt, fordi mamma eller pappa er mer bekymret for fosterbarnet enn for deg.

Du vet jo 100% sikkert at de elsker deg, nettopp derfor våger de å være foreldre for flere. De og du vet at du er på vei inn i ditt ungdomsliv, du er på vei ut av barndommen. De har lyst å gi en bedre barndom til et barn som kanskje ikke har hatt det så bra. Kanskje kan det være deilig for deg at de får noe annet å bekymre seg over, slik at de ikke skal passe på deg hele tida. Dere kan sammen skape en vinn-vinn situasjon for alle. Du blir mer ansvarlig for eget liv og handlinger, når dine foreldre ikke lenger har tid til å "koste vekk småsteiner" på din livsvei, mens du likevel vet de vil være der hvis du trenger dem. Et nytt barn kan få et nytt livsgrunnlag med deg som storesøster og dine foreldres omsorg som trygg ramme. Og kanskje kan du lære noen å kjenne noen nye sider av deg selv gjennom et fostersøsken. Vi mennesker skapes og blir skapt gjennom de relasjonene vi inngår i.
Jeg ønsker dere alle lykke til med årene som kommer.
Med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon