Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg som mindreårig snuse/røyke?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer bare på om jeg selv har lov til og nyte tobakk på offentlig område og om polti da kan kreve at jeg må gi dem snusen/røyken vis dem ser at jeg benytter tobakk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noe forbud i loven mot at de som er under 18 år kan bruke tobakk (her snus). Loven har kun et forbud mot å selge tobakk til de som er under 18 år. Dette betyr at du ikke kan bli straffet for å snuse, selv om du er under 18 år.

Det er viktig å huske på at den som selger tobakk til deg, kan straffes for dette etter tobakkskadeloven §§ 11 og 19. Her står det at den som selger eller overlater snus og annen tobakk til en som er under 18 år, kan straffes med bøter.

Samtidig er det viktig å vite at aldersgrensen for hvem det er lov å selge snus og annen tobakk til, er satt for å beskytte unge mot skadevirkninger av snus. Du kan lese mer om snus i de vedlagte artiklene.

Jeg tviler på at politiet har noen interesse av å ta fra deg røyk/snus om de ser deg, med mindre du røyker/snuser på steder der det er forbudt å røyke eller snuse. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

- Kjøper røyk og snus uten å være 18 år

Sigarett (colourbox.com)

Jeg snuser, men er jo under 18 ennå. Pleier å få andre til å kjøpe for meg, selv om jeg vet jo at det kanskje er litt dumt. Kan jeg egentlig få noen straff om jeg blir tatt for å kjøpe snus selv? Eller er det bare butikken som får straff?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser