Hopp til hovedinnholdet

Hei! Jeg lurer på hvilke jobber man kan ha når man er 12 år og når man er 13 år?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvilke jobber man kan ha når man er 12 år og når man er 13 år? Og lurer litt på lønn, hva som er normalt i en jobb til 12 åring/13åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Før du har fylt 13 år, så kan du dessverre ikke ta noen fast betalte jobber, men det er ingenting i veien for å tjene noen kroner på å hjelpe andre! Dette vil si at du som 12-åring bare kan jobbe hjemme, hos noen i familien, naboer, gjennom bekjente, male hus, vaske bil etc. Spør folk der du bor om du kan hjelpe til i hagen deres, male garasjen, passe hunden mens naboen er på ferie, sitte barnevakt eller andre ting. Fortell venner og familie at du ønsker å tjene noen kroner, eller heng opp lapper i nabolaget for å få oppdrag. I artikkelen under dette svaret kan du lese om hvilke aldersgrenser som gjelder for å søke seg jobb. 

Når du har fylt 13 år, så kan du ta jobber som ikke er skadelige for helsa eller som hindrer deg i skolegangen din. De aller fleste jobber som er aktuelle for ungdom finner man ved å gå rundt og spørre, eller gjennom noen man kjenner. 

Vet du om noen som trenger hjelp til hagearbeid, hjelp til å ta inn posten og vanne blomster når de er på ferie, mate undulaten, gå tur med hunden, vaske huset, passe barn eller annet? Det er bare å spørre alle du kommer på: Naboer, venners foreldre, lærerne og andre du kommer på som kanskje kan ha en passende jobb til deg.

Du kan også gå innom kafeer, restauranter, butikker og andre steder som du kommer på og høre om de trenger en ekstrahjelp. Det viktigste er å være aktiv, og husk at alle jobberfaringer er bra å ha, selv om det ofte er småjobber man får til å begynne med;). 

Heng også opp lapper på nærbutikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også. Det viktigste er å ikke være redd for å spørre - og aktivt oppsøke mulige jobber.

Det er i utgangspunktet opp til deg og arbeidsgiveren å bli enige om lønnen din, og akkurat hvor mye man tjener varierer fra sted til sted. Det er derfor vanskelig å gi deg et svar på dette.

Jeg legger også ved noen artikler under svaret som kan hjelpe deg litt på vei.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobb