Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bytte fastlege.

Jente 15 år
 

Spørsmål

For å bytte fastlege må man ha Min Id, men jeg er den eneste i huset som har det, og da jeg prøvde å bytte (mamma satt ved siden av meg mens jeg gjorde det) fikk jeg ikke byttet fordi jeg ikke fyller 16 før om 9 mnd. Hvorfor kan man ikke bytte i sitt eget navn det året man fyller 16 når man kan søke vgs uten noen underskrift fra foresatte før man er 16? Er det sånn at man er voksen nok til å søke skole men ikke fastlege? Og det med fastlege/dra til lege uten at foreldrene får vite det, er det sånn at de som fyller 16 tidlig er mer modene enn de som har bursdag sent siden de får lov til det og ikke de som er jevngamle? Og om jeg skal vente til mamma får Min Id, så blir ikke hun jeg vil ha som fastlege å ha noen ledige plasser.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår at du ønsker å bytte fastlege, og at du ikke fikk gjort det fordi du er under 16 år. Fastlegeordningen skal være til beste for brukerne, og det skal være mulig å bytte lege. Det er ulike aldersgrenser for hva man kan bestemme selv når man er under myndighetsalder, og jeg kan forstå at det ikke er så lett å se logikken i det. Dette handler ikke om modenhet, men om at det er bestemt en alder for når man skal kunne bestemme i forhold til skole, og helse, for å nevne noe. Det er bra at man kan bestemme når det gjelder skolevalg i en alder av 15 år hvor man faktisk skal velge hva man vil gjøre etter 10. klasse. Fordi det er bestemt at man er helserettslig myndig når man er 16 år vil man ikke kunne ta alle valg i forhold til helse uten samtykke fra foreldre før man er 16 år. 
Den som har foreldreansvar velger fastlege for barn under 16 år. Barn under 16 år kan imidlertid bestemme fastlege etter samtykke fra den eller de som har foreldreansvar. Det vil si at du kan bytte fastlege hvis foreldrene dine samtykker. Mammaen din kan ringe fastlegetelefonen og bytte fastlege for deg på

telefon 810 59500.

Hvis du ønsker kontakt med en lege kan du kontakte helsestasjonen for ungdom som ofte har en lege ansatt.

I forhold til Barneloven skal barn ha økende selvbestemmelsesrett med alderen. Du skal derfor kunne gå til legen uten at foreldrene dine vet alt om hva du snakker med legen om.

Eksempelvis vil ikke legen på helsestasjonen for ungdom informere foreldre om at en ungdom har tatt en graviditetstest, testet seg for kjønnssykdommer eller fått resept på p-piller.

Håper du fikk svar på dine spørsmål.

Lykke til med bytte av fastlege.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Rett til helse- og omsorgstjenester

Tannlege

Alle har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Trenger du hjelp til helsetjenester eller til å klare deg i dagliglivet? Henvend deg til kommunen din.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser