Hopp til hovedinnholdet

under 18 år kjøper snus, kan jeg straffes?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, hvis en gutt på 14 blir tatt med snus kan da politiet presse deg til og få deg til og si hvem som solgte deg eller kan de ikke gjøre noe som at det ikke er noen regel om og snuse når du er under 18 år som det er den eventuelle aldersgrensen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke straffbart for personer under 18 år å kjøpe tobakksvarer eller bruke det. Du risikerer altså ikke straff for å kjøpe snus. Derimot er det altså forbudt å selge både snus og sigaretter til personer under 18 år.

Etter tobakksloven § 11 jf. § 19 er det forbudt å selge røyk og snus til personer under 18 år, og dette kan straffes med bøter. Det gjelder også for personer som selv er under 18 år. Det vil si at alle personer som er over den kriminelle lavalder (15 år) kan ilegges bøter dersom de selger videre snus de har kjøpt.

Du er imidlertid ikke forpliktet til å fortelle politiet hvem som har solgt deg snus eller andre tobakksvarer.

 

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

- Kjøper røyk og snus uten å være 18 år

Sigarett (colourbox.com)

Jeg snuser, men er jo under 18 ennå. Pleier å få andre til å kjøpe for meg, selv om jeg vet jo at det kanskje er litt dumt. Kan jeg egentlig få noen straff om jeg blir tatt for å kjøpe snus selv? Eller er det bare butikken som får straff?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser