Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå til en annen lege enn fastlegen min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, hei! Jeg lurer på hvordan jeg kan få meg en legetime utenat mine får vite om det. Jeg har en fastlege, men vil helst ikke gå til den i og med at det er naboen min. Er det mulig å få en legetime på et annet legesenter. Det foretrekker jeg sterkt. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du ikke ønsker å gå til fastlegen din siden det er naboen din. Forstår at det kan bli litt nært å ha en fastlege som er nabo og at du ønsker å bytte lege.

Når du er over 16 år kan du selv bestemme om du vil bytte fastlege. Du kan bytte fastlege på nett. På tjenesten MinFastlege kan du bytte fastlege.

Myndighetsalderen for helse er 16 år. Foreldrene dine har ikke rett til informasjon om hva du snakker med helsepersonell om når du er 16 år. Lege og annet helsepersonell har taushetsplikt. Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen.

Du kan også bruke helsestasjon for ungdom i kommunen din. På helsestasjon for ungdom er det lege. Tilbudet på helsestasjon for ungdom er gratis.

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser