Hopp til hovedinnholdet

Er en goped lovlig ?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei :) jeg vurderer å kjøpe goped (el-scooter), og lurer på; er det egentlig lovlig? Og hva er reglene for det? Er det noen aldersgrense?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kommer stadig nye kjøretøyer inn i landet som hevdes å være lovlige for bruk i Norge. Det er ytterst få som er det siden de fleste krever godkjenning og registrering. Da vil det også kreves førerkort for dette .

Unntakene fra førerkortforskriften finner du her :

§ 12-1.Alminnelige unntak fra førerkortplikten for traktor, motorredskap, saktegående motorvogn og selvbalanserende kjøretøy

For kjøring med traktor og motorredskap utenfor veg, på privat veg og ved kryssing av offentlig veg gjelder følgende unntak fra kravet om førerkort:

1. Traktor og motorredskap, med konstruktiv hastighet ikke over 40 km/t, med eller uten tilhenger, kan føres av person som har fylt 16 år og har nødvendig ferdighet.
2. Traktor og motorredskap, bestemt til å føres av gående, eventuelt med tilkoblet tilhenger, kan føres av person som er fylt 16 år og har nødvendig ferdighet.

Motorvogn som har tillatt totalvekt ikke over 3500 kg, og som er konstruert for en hastighet ikke over 10 km/t, og som bare med vesentlige konstruktive forandringer kan kjøres med større hastighet, kan føres av person som har fylt 16 år og har nødvendig ferdighet.

Selvbalanserende kjøretøy som definert i kjøretøyforskriften § 2-5 nr. 4 kan føres av person som har fylt 16 år og har nødvendig ferdighet. Legitimasjon med navn, bilde og fødselsdato skal medbringes under kjøring.

0 Endret ved forskrifter 12 mai 2004 nr. 740, 5 nov 2004 nr. 1448 (i kraft 1 jan 2005), 5 nov 2007 nr. 1210, 20 juni 2014 nr. 841 (i kraft 1 juli 2014), 19 des 2014 nr. 1824 (i kraft 1 jan 2015).

 


Hilsen Statens vegvesen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva har du lov å kjøre?

moped (colourbox.com)

Lurer du på hvilke kjøretøy du har lov til å kjøre med de ulike førerkortklassene? Her får du oversikten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser