Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine bestemme over meg når jeg har blitt myndig så lenge jeg bor hjemme?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg er en jente på 16 år og det er noe som frustrerer meg. Jeg ser veldig fram til å bli 18 og myndig, men foreldrene mine sier at de bestemmer over meg så lenge jeg bor under deres tak. De sier at jeg må være inne til deres innetider, og jeg må spørre om å dra steder. Hvis jeg flytter ut får jeg gjøre det jeg vil, men det får jeg sanynlig ikke nok penger til å gjøre. Er dette greit? Er det ikke jeg som bestemmer over meg selv når jeg blir 18? jeg er vel stor nok da til å ta vare på meg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! Du skriver at foreldrene sier at de bestemmer over deg så lenge du bor hjemme også lurer du på om dette stemmer.

Du har rett i at du har rett til å bestemme selv når du blir 18. Samtidig har foreldrene dine litt rett i at de kan kreve at du følger reglene som gjelder i deres hjem så lenge du bor hjemme og blir forsørget. Det beste er om dere kan bli enige om disse reglene i fellesskap.

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon