Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å bruke e-sigaretter når man er under 18 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Eg har nettopp fått meg e-sigarett, er der ulovlig for meg å bruke det, veit det er ulovlig å selge til personer under 18. Er det aldergrense å bruke det, kan eg bli straffet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om du kan bli straffet for å bruke e-sigaretter når du er under 18 år.

I Norge er det 18 års aldersgrense på salg av e-sigaretter uten nikotin og det er ulovlig å selge e-sigaretter med nikotin.

I Tobakksskadeloven står det blant annet at det er forbudt å selge og overlate tobakksvarer til personer under 18 år. Det vil si at den som kjøper, gir eller selger e-sigaretter til ungdom under 18 år gjør noe ulovlig. Den som får kjøpt eller bruker e-sigarettene og er under 18 år gjør ikke noe ulovlig. Du vil derfor ikke bli straffet fordi du bruker e-sigaretter.

Grunnen til at det er 18 års aldersgrense, er at helsemyndighetene vil beskytte ungdom mot helseskader som kan komme av e-sigaretter og mot avhengighet av nikotin.

Her kan du lese mer om e-sigaretter. Du kan også ringe Røyketelefonen 800 400 85 dersom du har flere spørsmål. Vi kan ringe deg tilbake så du ikke betaler for samtalen og du trenger ikke si hva du heter.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser