Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma nekte meg å få være med vennene mine, og kan jeg nekte å fortelle mamma og pappa hva jeg har gjort?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har i de siste løyet en del til foreldrene mine om hvor jeg har vert. Mamma begynner å finne ut at jeg lyver, og klikker helt. Nå har hun nektet meg å få være med en av vennene mine. Men kan hun nekte meg dette? Kan jeg ikkje få velge hvem jeg vil være med? Og kan jeg nekte å fortelle hva jeg har gjort en dag? Eller må jeg fortelle alt? Dette spørsmålet er ikkje om hva som er rett og galt, men om hvilke rettigheter jeg har. Takk for svar på forhånd♥

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

I denne saken er det lett å forstå begge parter. Foreldrene dine reagerer på at du har løyet og forsøker å få kontroll på hva du driver med, og du vil treffe vennene dine og fortsette å ha et privatliv.

Jeg forstår at spørsmålet ditt handler om rettigheter, i forhold til den konflikten du nå står i med dine foreldre. I slike spørsmål som det du stiller her, ser vi ofte til barneloven for å finne veiledning. Den har ikke konkrete svar på alle ting, men i forhold til hva foreldre har plikt og rett til å gjøre, er det noen retningslinjer. Blant annet står det at foreldre kan bestemme over sine barn i tilfeller som de mener er til barnets beste, frem til barna er 18 år. Slik jeg tolker det, kan faktisk foreldrene dine stramme inn på reglene og kreve at du ikke treffer enkelte venner, fordi de mener at dette er til ditt beste ut ifra det som har skjedd.  

Når det kommer til spørsmålet om hva du kan nekte å fortelle eller ikke, er det litt mer utydelig hva barneloven sier. Men - på samme måte som foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg, har du rett til et privatliv. Dette er nedfelt i FN's barnekonvensjon, der det står at "..barn ikke skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin."

Så, her har du en liten oppdatering på det som handler om dine og dine foreldres rettigheter. Hvordan du vil tolke dette er opp til deg. Mitt forslag er at du setter deg ned sammen med mamma og pappa og ser på lovverket sammen med dem. Kanskje kan det komme en fin prat ut av det samtidig, der dere snakker om hvorfor dere gjør som dere gjør nå som det har oppstått en vanskelig situasjon hjemme. Hva er det mamma og pappa prøver på ved å nekte deg å treffe vennen din? Hva er de bekymra for, hva er de redde for skal skje? Og på samme måte med deg: Hvorfor nekter du å fortelle dem ting? Føler du deg overvåket og kontrollert, og hva gjør det med deg? 

Når tilliten mellom deg og foreldrene dine er brutt er det fint å tenke på hvordan det kan endre seg til noe bedre, fremfor å fortsette å nekte hverandre ting. Dette driver dere med på hver deres kant, slik jeg leser din beskrivelse. For eksempel kan du spørre om den vennen de ikke lar deg se kan få komme hjem til dere på besøk. Jo tryggere de er på vennen din, jo større sjanse er det for at de vil la deg treffe han/hun.

Kanskje trenger foreldrene dine bare litt tid. Det kan også være en idé å prøve å få en klar beskjed om NÅR foreldrene dine mener det er OK at du får lov til å være sammen med vennen din igjen. Får du det, så vet du i hvert fall hva du har å forholde deg til. 

Jeg ønsker deg alt godt, håper du og foreldrene dine finner en løsning som er trygg og fin for dere alle sammen! Hvis dere fortsetter å være uenige i regler og konsekvenser, kan dere få hjelp på et familievernkontor. De kan alt om lover og regler som gjelder i familier og de er proffer i å snakke med familier som har konflikter. Et slikt tilbud er gratis, og du som barn kan selv ta kontakt. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt, pluss litt til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Må du leve et dobbeltliv?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du en hemmelig kjæreste? En mobil familien ikke vet om? Føler du deg splittet mellom familiens ønsker for din framtid og dine egne ambisjoner? Er du engstelig for at dobbeltlivet ditt kan bli avslørt?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser