Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene nekte oss å sove over hos hverandre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15år, kjæresten min er 18år! Så jeg lurte på om foreldrene har lov til å nekte oss å sove over til hverandre?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Mange ungdommer stiller det samme spørsmålet som deg og jeg skjønner at du ønsker svar dersom du vil overnatte sammen med kjæresten din.

Det er nok dessverre slik at frem til du fyller 18 år har foreldrene dine ifølge barneloven både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Så det er de som bestemmer hvem du kan ha på overnatting!

Men du har noen rettigheter du og. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. Derfor gjør du klokt i å snakke med foreldrene dine om hva du ønsker, og hvorfor det er viktig for deg og kjæresten å få overnatte hos hverandre. Hør også med dem hva de tenker og hvilke innvendinger de har.

Foreldre er nok ofte bekymret for at overnatting fører til sex. De må føle seg trygge på at overnattingen holder seg innenfor loven om seksuell lavalder og de ønsker antakelig ikke at det skal bli graviditet i ung alder. For som du vet er den seksuelle lavalder 16 år, og du er yngre enn dette. Og kjæresten din er 18 år og myndig. I verste fall kan han straffes for å ha sex med deg. Dette vet foreldrene dine. Så diskuter alternativene! Kan dere få lov til andre ting som også er hyggelig og fint for dere, selv om dere må sove hver for dere? Tenk litt på om det finnes andre muligheter frem til du i det minste er over den seksuelle lavalder!

Jeg håper dette ga svar. Jeg legger også ved noen artikler du kan lese som handler om det du spør om. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over hos kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser