Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å ha sex når jeg er over 16 år? Og har de rett til å ta mobilen min og lese private meldinger?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Kan foreldre bestemme at jeg ikke får ha sex når jeg har fyllt 16? (Forholdet er litt spesielt med stor aldresforskjell men kan de nekte når jeg er 17 år?) Har de rett til å ta mobilen min og lese private meldinger? På forhånd takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Som du nok vet er den seksuelle lavalder i Norge på 16 år. Den er til for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk. Men loven som regulerer dette sier også at når du er over 16 år er du fri til å bestemme selv hvem du vil ha sex med. Det er din rett å bestemme over egen kropp og ingen kan tvinge deg til verken å ha eller ikke ha sex. Når du har fylt 16 år er det også slik, at foreldre dine ikke lenger kan kreve innsyn i dine helsesaker uten ditt samtykke. Da kan du for eksempel få resept på prevensjon uten å ta det opp med foreldrene dine, og gjennomføre abort uten at de får vite det.

Men når det er sagt er det også slik at frem til du er 18 år er det foreldrene dine som har ansvaret for deg og som eventuelt kan sette grenser for hvor du kan gå og hvem du kan være sammen med. Dette er også lovfestet. Slike avgjørelser er det selvsagt best at man tar i fellesskap for det er foreldres plikt å ta mer og mer hensyn til barnas ønsker og meninger, jo eldre de blir. Det skal mye til før foreldre kan nekte barna sine samvær med andre personer. Da skal det isåfall være fordi de mener at dette er farlig eller skadelig for barnet, og det mener jeg det bør være vel begrunnet og noe barnet får en god forklaring på. Jeg vet ikke hvordan dette er i ditt tilfelle men jeg oppfordrer deg til å snakke med foreldrene dine om hva det er som gjør at de nekter deg å ha sex med kjæresten din. Tror du de mener at aldersforskjellen mellom dere er skadelig for deg? Isåfall er det viktig at de forklarer deg hvorfor, og at de eventuelt hører hva du har å si om saken som kan få dem til å bli beroliget eller forstå det på en ny måte. 

Når det gjelder mobiltelefon, vil jeg svare deg litt på samme vis som med spørsmålet over. Barn har rett på privatliv. Det står i barnekonvensjonen, artikkel 16. Det betyr for eksempel at foreldre ikke uten videre kan lese tekstmeldingene til barna sine eller sjekke loggen på mobilen, bare for å stille sin nysgjerrighet. Men de har lov til å ta telefonen din hvis de mener at du driver med noe der som er farlig eller skadelig for deg. Mange foreldre er engstelige for hva barna driver med på nettet og vil gjerne følge med og ha oversikt. Men jeg mener at også dette må de begrunne godt ovenfor deg, dersom de mener de trenger å ta den fra deg.

Dersom foreldrene dine tar telefonen din for eksempel fordi du har brutt noen regler må det være helt tydelig hvilke regler du har brutt. Det må jo også være klart for deg at konsekvensen av at du brøt en regel er at foreldrene dine tar telefonen din.

Som du skjønner er det ikke enkle svar på spørsmålene dine! Det du eventuelt kan gjøre, er å vise dem svaret mitt her til deg, og dere kan diskutere det sammen. Dere kan også lese denne artikkelen om Barneloven - den loven som regulerer alle de tingene du tar opp. 

Jeg håper dette var til hjelp. Les også artiklene jeg har lagt ved under, der er det masse nyttig informasjon om temaer som ligner det du spør om her. Jeg ønsker deg lykke til, håper du og foreldrene dine blir enige!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser