Hopp til hovedinnholdet

Har mamma rett til å gå inn på min snapchat?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er vanelig snill og grei, men jeg ble så sur når moren min sa: du vet at jeg kan har rett til og gå inn på din Snapchat. Hun vet at jeg har kjæreste nå, og hun vet at jeg snakker med henne på Snapchat. Jeg føler at hun ikke burde ha rett til og gjøre det der, et ikke det og ikke respektere mitt privatliv? Har hun lov til å gå inn på min Snapchat/sosiale medier. Jeg er egentlig 12 år men måtte ha svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg kan godt forstå at du ønsker privatliv på sosiale medier. 

Det er ikke så lett å svare konkret på hva mamma har lov til eller ikke, når det gjelder snapchat/sosiale medier. Men jeg skal prøve å gi deg noen ulike perspektiver, så kan du vise mamma svaret mitt og dere kan snakke sammen ut ifra det.

Både barn og voksne trenger å ha et privatliv. Og det er faktisk nedfelt i FN's barnekonvensjon at barn har rett til privatliv. Det står blant annet følgende, i artikkel 16: "Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin." Altså har ikke foreldre krav på å vite alt om barna sine. Det er lov å ha noen ting for seg selv, som for eksempel brev, en dagbok eller logg på mobilen. 

Samtidig har foreldre ansvar for at barn og ungdom er trygge og ikke utsetter seg selv for stor fare. Dette er en del av et lovpålagt foreldreansvar som det står skrevet om i barneloven. Så her kan det lett oppstå diskusjoner. Foreldre kan tro at ungdommen deres gjør dumme og farlige ting, mens ungdommen selv mener at alt er i orden. Kanskje er det av slike grunner mamma ønsker å ha kontroll med mobilen din? At hun er redd for at det skjer noe der som er skadelig eller dumt for deg, og at dette er hennes forsøk på å beskytte deg og ha omsorg for deg? Dette syns jeg isåfall dere må snakke om. Hvis det er spesielle grunner til at hun mener hun må følge med på mobilloggen din, er det rimelig å forvente at hun begrunner dette for deg slik at du forstår hvorfor. 

Mitt svar på spørsmålet ditt må derfor bli at de voksne må ha en veldig god grunn hvis de skal sjekke mobilloggen til barna sine. Du har rett til å vite hvorfor de gjør det og hva de er bekymret for. Det er som sagt lurt at dere snakker sammen om dette og avtaler hvordan dere kan bygge tillit til hverandre når det gjelder mobilbruk. En veldig fin hjelp kan være å gå inn på barnevakten.no og lese sammen om dette temaet, eller å lage avtaler. Jeg ønsker deg lykke til, håper dere blir enige!

Og husk at det er 13-års grense på snapchat, ifølge medietilsynet:)

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene kreve å få vite passordene mine?

Passord (colourbox.com)

Har du foreldre som vil vite passordet ditt til for eksempel Facebook, Snapchat og Instagram? Se her om de har lov til det eller ikke.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser