Hopp til hovedinnholdet

Kan kjæresten min bli straffet for å ha sex med meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sex med min 16 år gamle kjæreste, han har vært mye hos UDI som nå sier at han er født i 1999, jeg blir snart 15 år, og vi er like modne. Mamma vet nå om p pillene og jeg tror hun vil snakke med legen min om det, så det jeg lurer på er om han kan bli staffet selv om det er frivillig sex??? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Utgangspunktet er derfor at det ikke er tillatt å ha sex med personer under 16 år.

Det fins et unntak fra dette, som sier at dersom de involverte er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Vurderingen av om to personer kan anses som "jevnbyrdige i alder og utvikling", foretas av politiet. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at dere anses som jevnbyrdige, selv om dere selv mener at dere er like modne.

Viser det seg at kjæresten din er 18 år i stedet for 16, er det ikke sikkert at dere vil anses for å være jevnbyrdige. Dersom noen anmelder ham for å ha hatt sex med deg, risikerer han å bli straffet. Dette gjelder selv om sexen var frivillig.

Jeg legger ved en artikkel som jeg vil anbefale deg å lese.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser