Hopp til hovedinnholdet

Kan man ha sex når man er 12/13år, hvis begge vil ha det?

Annet 13 år
 

Spørsmål

Kan man ha sex når man er 12/13år, vist begge vil ha det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du, 12, 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Vanligvis er man ikke klare til å ha sex med en annen når man er 12 til 13 år. Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
 
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå.
 
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis man ikke har lært seg å onanere til orgasme alene, vil sannsynligvis ikke seksualitet med en annen bli særlig god. Man må først vite hva en selv liker og nyter før man utforsker seksualitet med en annen. 
 
Kroppen burde være utviklet. Når man er 12 til 13 år er ikke kroppen ferdig utviklet.
 
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
 
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
 
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
 
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. 
 
Det er ikke forbudt i følge loven for to som er omtrent like i alder, utvikling og modenhet å ha seksualitet sammen. Se artikkelen.
 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. da får du gode innspill og kanskje gode spørsmål som kan hjelpe deg i å finne ut hva som er rett for deg.

Jeg håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser