Hopp til hovedinnholdet

kan jeg øvelseskjøre båt med pappa? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel jente som lurer på om jeg kan øvelseskjøre med båten til familien. Båten har 150 hestekrefter, og pappa er over 50 men han har ikke båtførerbevis. kan jeg da øvelseskjøre med han i båten eller må jeg være eldre? Har planer om å ta båtførerprøve, men må være over 16 for å få beviset. men vil gjenre øvelseskjøre før det. Takk for svar :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, men er du under 16 år er det tre betingelser som må være oppfylt for at du skal kunne kjøre båten alene: 

  • Båten kan ikke være lengre enn åtte meter
  • Båten kan ikke ha større motor enn 10 hk
  • Båten skal ikke gå fortere enn 10 knop

 

Slik jeg forstår deg er båten større enn dette og du kan derfor ikke kjøre båten alene. For å føre en båt som er over 8 meter lang eller har mer enn 25 hestekrefter må du enten ha båtførerbevis eller være født før 1.januar 1980. 

Man kan også øvelseskjøre med båt. Faren din har lov å kjøre båt fordi han er født etter 1. januar 1980, han kan da også være ansvarlig når du øvelseskjører. Den som har lov å kjøre båten, altså faren din, har ansvaret og må ha kontrollen. 

Dette betyr at du kan øvelseskjøre med faren din i sommer, så lenge han er med og har kontroll over situasjonen. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Båtførerbevis

Båt på Mjøsa (foto: Endre Hesthagen)

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser