Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må jeg være for å erkjenne et farskap?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg kommer med en spørsmål.. dama mi som er 23 år. hadde en senario der exn hennes( dem var sammen da) pulte ho og stakk. nå går ho gravid (8mnd) og han har da mista all rett på og få møte ungen.. hu har da såtte ukjent i papirene til ungen, men hu vil ha meg ned på papiret.. jeg lurer på, hvor gammel må jeg være for å stå som far på papirene til ungen? (jeg er bare 16 år enda)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden du er under 18 år, er det et krav om at foreldrene dine også underskriver på erklæringen om farskap, jf. barneloven § 4 tredje ledd

Dersom foreldrene dine skulle gå med på dette, mener jeg du likevel bør tenke deg svært nøye om før du erkjenner farskap for et barn som du vet ikke er ditt.

Å erkjenne et farskap får følger for resten av livet ditt, og barnet sitt liv. Det aller beste du kan gjøre i denne situasjonen er etter min mening å få mor til å føre opp den riktige faren på papirene og få ham til å signere på at barnet er hans. Da vil han måtte betale barnebidrag og barnet får vite hvem dets biologiske far er.

Selv om du ikke erkjenner farskap for barnet, kan du likevel som mors kjæreste spille en aktiv rolle overfor barnet og dets oppvekst. 

Du bør også ta høyde for at det kan bli slutt mellom deg og barnemoren på et eller annet tidspunkt. Dersom du har erkjent farskap til barnet, vil hun kunne kreve barnebidrag av deg frem til barnet fyller 18 år. I tillegg - hvem skal barnet tro er faren sin?  Du er neppe særlig interessert i å betale barnebidrag for et barn som ikke er ditt. Skal du unngå dette, må du mest sannsynlig i retten og kreve dna-test for å kunne frasi deg farskapet igjen. Du kan jo selv tenke deg hvordan dette vil oppleves for barnet. Så her bør du altså tenke deg godt om før du eventuelt erkjenner farskap for barnet.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser