Hopp til hovedinnholdet

Søke om politiattest

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg skal søke sommerjobb denne sommeren, men mange arbeidstakere for stillinger jeg er intressert i krever politiattest. hvor gammel må jeg være for å søke, og hvis jeg kan søke om en politiattest hvordan kan jeg gjøre det når jeg er 15 år gammel og ikke går på videregående enda?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For at du skal kunne få en politiattest, må du ha en grunn til dette. Du kan få bekreftelse fra arbeidsgiver hvis de ber om politiattest, slik at du kan legge frem denne for politiet når du søker om politiattest. Hvis du er under 18 år, må også foreldrene dine signere på bekreftelsen fra arbeidsgiveren. 

Bekreftelsen fra arbeidsgiver, signert av dine foreldre, må legges frem for politiet når du søker. Du kan søke om politiattest enten elektronisk her eller ved å oppsøke politiets kontorer der du bor. For at du skal kunne søke elektronisk må du imidlertid ha en elektronisk id som kan brukes til dette, som for eksempel MinID. 

De fleste arbeidsgivere vil kunne gi en slik bekreftelse når dette er noe som er aktuelt. De vil antagelig ikke forvente at du legger frem dette allerede i søknadsomgangen og før de har vurdert deg som en aktuell kandidat. 

Lykke til med søkeprosessen for sommerjobb!


Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser