Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg har Asperger og ADHD, hvorfor har ikke fastlegen observert det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvis jeg har Asperger og ADHD, hvorfor har ikke fastlegen min observert det? Jeg klarer aldri å sitte stille og følge med selv om hun snakker direkte til meg. Jeg har lyst til å sjekke om jeg har de sykdommene pga fler i familien min har begge de sykdommene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det er ikke så lett for oss å svare på hva fastlegen din har eller ikke har observert. Det må du nesten spørre fastlegen din om. Fastlegene er spesialister i allmennmedisin. De skal ved mistanke og ved bekymring fra pasienten (og fra foreldre når pasienten er under 16 år) om psykisk lidelse sende henvisning til spesialisthelsetjenesten - BUP (psykisk helsevern for barn og unge) eller DPS (psykisk helsevern for voksne, dvs. over 18 år). 

Asperger syndrom og ADHD er ikke alltid like lett "å se" og det er store individuelle forskjeller med forskjellig uttrykk og form. For å stille diagnosene må det gjøres en bred og grundig kartlegging og utredning. Det er i ditt tilfelle BUP (barn og unge under 18 år) som kan og skal gjøre utredningen og som også kan tilby behandling etter stilt diagnose. 

Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine om hva du er bekymret for og sammen kan dere ta turen til fastlegen for en vurdering og be om en henvisning til BUP. 

Se også artikler som jeg har lagt ved. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser