Hopp til hovedinnholdet

Når er jeg gammel nok til å bestemme over håret mitt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Fant ikke et emne som passet dette så godt. Men når er man gammel nokk til og bestemme hvordan håret til skal være, uten at foreldre kan nekte deg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1000 takk for et spennende spørsmål! Dette er et tema som mange andre også har diskutert med sine foreldre.

I Norge har vi en lov som heter Barneloven. I den står det at foreldrene dine bestemmer over deg frem til du er 18 år. Likevel står det også at foreldrene dine skal gi deg mer og mer frihet og bestemmelsesrett jo eldre du blir. Sjekk gjerne ut artikkelen under!

Når du har fyllt 12 år skal det legges stor vekt på din mening i alle saker som angår deg. Hvordan håret ditt ser ut; er en av de tingene som angår deg og som du selv skal få bestemme mest over.

Foreldrene dine kan likevel bestemme at du ikke får lov til å gjøre noe med håret ditt som er til skade for deg eller kroppen din. Det kan være ting som at du klipper/farger/endrer det på en slik måte at det blir ødelagt eller at du kan bli ertet av andre. Hvis foreldrene dine skal betale for en frisørtime, kan de også nekte deg å gjøre spesielle ting hvis de synes det blir for dyrt. Da må dere kanskje lage en avtale om hvem som skal betale hva. 

Er du usikker på hvordan du vil at håret skal være, kan det være en god idé å tenke litt over det. Da slipper du å ta en avgjørelse du kanskje angrer på senere ;o)

Jeg håper dette var til hjelp og at både du og de voksne blir fornøyd med håret ditt videre! Jeg ønsker deg lykke til!

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser