Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma nekte meg å se skrekkfilm, selv om jeg er gammel nok?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Mamma sier jeg ikke for se på skrekkfilm med 15 års grense selv om jeg er 15. Hun kan ikke nekte meg det jeg er jo gammel nok. Hun kan ikke nekte meg i å gjøre ting som jeg er gammel nok til

Besvart 03.09.2018 10:13
 

Svar
Hei

Selv om du er gammel nok til å se en film ut fra aldersgrensen til filmen, kan foreldrene dine ha rett til å nekte deg å se filmen, hvis de mener den er skadelig for deg. Dine foreldre har i utgangspunktet rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål, jf. barnelova § 30.

Imidlertid skal foreldre gi barnet sitt stadig mer selvråderett frem til de fyller 18 år, jf. barnelova § 33. Moren din bør ha gode grunner for å nekte deg å se en film du i utgangspunktet er gammel nok til å se. Jeg vil anbefale deg å prate med din mor om dette. Du kan lese mer om hvordan du kan snakke med moren din, og rettigheter til personer under 18 år i artikkelen under.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser