Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine nekter meg å besøke kjæresten min en lang flyreise unna.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har en kjæreste på 16 år som bor oppi Nord-Norge, mens jeg bor på Sørlandet. Vi har snakket/ringt/skypet med hverandre i snart 9 måneder. Jeg får ikke lov til å fly opp til ham av mine foreldre, før jeg er 18 da. (Selv om jeg betaler alt selv). Dette synes jeg er ganske urettferdig, fordi mine egne foreldre (mamma fra USA og pappa fra Norge) ble kjent på nettet også, og derfor vet de hvordan det føles å være vekke fra en du er kjempeglad i. Spørsmålet mitt er: går det an å ta fly innenlands, uten foreldres tillatelse/underskrift, når man er over 16 år? Tusen takk!!

Besvart 04.09.2018 11:13
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Du har en kjæreste i Nord-Norge, og har lyst til å besøke han, men det vil ikke foreldrene dine.

Du spør om det går an å ta fly uten foreldrene dine sin underskrift. Jeg tror du vil slite med å få bestilt reisen uten dine foreldres godkjenning, så lenge du er under 18 år. I tillegg betales flyreiser med kredittkort, noe du som 16-åring sannsynligvis ikke har.

Jeg tror det for øvrig ville være uheldig å ordne seg reise uten lov fra foreldrene dine. Det har å gjøre med at så lenge du er under 18 år, bestemmer de faktisk over deg - noe som omfatter reiser også.

Nå sier jeg ikke at de nødvendigvis gjør rett i å nekte deg turen. Men trolig handler det om bekymringer; har du og de møtt kjæresten din ansikt til ansikt? Har de vært på hjemstedet hans? Kjenner de andre der, som foreldrene hans? Hva om noe skjer med deg så langt unna? Hvem kan hjelpe deg om kjæresten din og hans familie ikke er slik du tror? Jeg skjønner at du stoler på kjæresten din, men det er usikkert om foreldrene dine har grunnlag for å gjøre det.

Ofte vil det å ha hilst på, møtt eller snakket med på telefonen, kunne bidra til at foreldrene dine ble tryggere. Faktisk synes jeg de opptrer ansvarlig, dersom de sjekker litt ut før de eventuelt gir deg klarsignal. De kan be om en telefonsamtale med foreldrene til gutten, snakke med gutten selv, forhøre seg med politiet på stedet om ungdomsmiljø, og kanksje få noen råd om det er heldig eller uheldig, å la 16-åringen sin komme alene til stedet.

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Håper det ordner seg til det beste. Lykke til:-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over hos kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser