Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg etter fylte 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 17 år gammel jente som blir snart 18år. jeg har problem med familien min å vet ikke hva jeg skal gjøre. Det vet ikke hvilken regler jeg har når jeg blir 18år. Jeg er veldig redd fordi jeg vil helst flytte til kjæresten min når jeg har blitt 18år men jeg vet ikke hva de kommer til å gjøre. Jeg har også fått meg jobb i utlandet å reiser etter jeg har blitt 18år men jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre eller hva rettigheter jeg har. jeg vet at jeg kan kjøpe alkohol men det er det eneste. jeg vil ikke bo hjemmer etter jeg er 18 år fordi jeg blir behandler dårlig. Så håper på svart så fort som mulig.

Besvart 29.10.2018 09:00
 

Svar
Hei

Så flott at du tar kontakt med oss!

Jeg forstår deg slik at du lurer på hva som skal skje etter at du har fylt 18 år og er myndig. Hvilke rettigheter du har og hvordan dette vil se ut i familien din. Det er riktig som du sier at når du har fylt 18 år har du rettigheter som en voksen og du kan bestemme selv hvor du skal bo, jobbe osv. Mange ungdommer bor i dag lengre hjemme enn til fylte 18 år pga. skolegang o.l.

Du skriver at du er usikker på om foreldrene dine kjenner til hva dine rettigheter er og hvordan de ville ha reagert. Kanskje dette er noe dere kan snakke litt om slik at dere vet hva hverandre tenker rundt dette? De fleste voksne vet at barn er myndige som 18 år men de vet kanskje ikke at du tenker å flytte ut hjemmefra og til utlandet. Det er lurt at de får vite at du tenker på dette. Dersom årsaken til at du ønsker å flytte ut er at du blir behandlet dårlig hjemme trenger foreldrene dine å vite at du opplever det slik. Ingen barn fortjener å bli behandlet dårlig. Du kan feks. si noe om grunnen til at det ikke er bra for deg å bo hjemme. Kanskje dere kan finne løsninger som gjør det lettere for deg å leve i familiesituasjonen? Tips til måte å legge dette frem på er å fortelle dette på en rolig og gjennomtenkt måte, da er det lettere å bli hørt. Skriv gjerne ned notater så du husker hva du vil si.

 

Dersom du ikke opplever at du blir hørt hjemme vil jeg råde deg til å snakke med en annen person, feks helsesøster på skole eller helsestasjon. De er vant til å snakke med ungdommer om slike tema.

 

Jeg ønsker deg lykke til.

 

Legger ved noen linker du kan se nærmere på.

 

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_vanskelige_foreldre.html

www.ung.no/aldersgrenser/858_N%C3%A5r_er_du_gammel_nok.html

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser