Hopp til hovedinnholdet

Kan det å se på "13 reasons why" gjøre noe negativt med hjernen min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sett på 13 reasons why. Jeg liker serier veldig godt, og jeg tar meg egentlig ikke så nær av filmer eller serier. Men jeg har lest litt på nettet og det står det at man ikke burde se på serien, og at mange har tatt selvmord pga den. Serien er 16 års grense og da lurer jeg på siden jeg er 14 år om den kan gjøre noe med hjernen min som ikke er bra.

Besvart 05.11.2018 15:19
 

Svar
Hei, jente på 14 år!

Takk for spørsmålet ditt.

En serie gjør ikke automatisk noe med hjernen din som ikke er bra. Dersom du ikke lar eg påvirke av det som skjer på serien (som du selv sier) så er det ingen fare. 

Det som er ment med advarslene på internett for "13 reasons why" er at det antas å ha vært tilfeller der noen kanskje har hatt det veldig vanskelig fra før og så latt seg påvirke av det som skjer i serien slik at dette har fått tragisk utfall. 

Når det gjelder aldersgrenser på film så er de ment som en pekepinn på hvem filmen/serien anbefales for. For filmer/serier med aldersgrense på 15/16 år anbefales det at personer som er yngre enn dette (ned til 12 år) ser på sammen med foresatte. Dette for å for eksempel diskutere ting de synes er ubehagelig eller skummelt. 

Dersom du synes det er skremmende å se på serien så ville jeg latt være å se mer eller f.eks snakket litt om det hjemme eller diskutere med noen du stoler på om det du ser på serien. Men som sagt så er det ikke slik at det å se på en slik serie gjør noe med hjernen din sånn ut av det blå. Så det trenger du ikke være redd for. 

Ønsker deg lykke til :)  

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser