Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig for en 15 åring å drikke to små kopper kaffe daglig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år, jeg pleier å drikke 1-2 kopp kaffe hver dag. Jeg tar som regler småe kaffekopper. Jeg lurer på om det er farlig for kroppen min eller ikke. Og om det er grenser på hvor mye jeg kan drikke? Jeg har ikke merket noe søvnproblemer eller uroligheter.

Besvart 21.11.2018 09:54
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Helt generelt så sier man at ungdom ikke skal ha mer enn 2,5 mg koffein om dagen.

  • Veier man 50 kg blir det 125 mg
  • Veier man 55 kg blir det 137,5 mg
  • Veier man 60 kg blir det 150 mg
  • Veier man 65 kg blir det 162,5 mg

I én liten kopp kaffe (1,5 dl) er det 60 mg koffein. Det betyr at om du drikker to små kopper, så kommer du opp i 120 mg koffein, og dette er greit for de aller fleste ungdommer som veier over 50 kg.

Om man merker kroppslig ubehag, så burde man allikevel ikke drikke kaffe. Med kroppslig ubehag mener jeg urolighet, rastløshet, søvnproblemer eller hjertebank. Du sier at du ikke opplever dette, og det er bra.

Vær oppmerksom på at energidrikker har et mye høyere koffeininnhold enn kaffe, og at det er forskjell på kaffetypene. En espresso inneholder hele 212 mg koffein i bare 1 dl. Jeg har tatt utgangspunkt i vanlig, svart kaffe.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser