Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å oppbevare fyrverkeri når du er under 18?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det ulovlig å oppbevare fyrverkeri når du er under 18? Å kva konsekvenser kan det få? Å er det ulovlig å gje det til ein person under 18

Besvart 08.01.2019 09:34
 

Svar
Hei

Det er ulovlig for personer under 18 år å både kjøpe og bruke fyrverkeri. En person under 18 år vil for eksempel bli fratatt fyrverkeriet av politiet hvis det blir oppdaget at den mindreårige oppbevarer det. Ulovlig bruk av fyrverkeri kan også straffes, som regel med bøter. 

En person under den kriminelle lavalder, 15 år, vil ikke kunne straffes. Men begår man et lovbrudd når man er under 15 år kan det fortsatt få konsekvenser. 

Voksne som overlater fyrverkeri til barn kan straffes med fengsel inntil tre måneder eller bøter. Se uttalelse fra politiet i denne artikkelen fra NRK. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser