Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra til fastlege uten at foreldre får vite om det selv om jeg er 14

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en spørsmål som jeg må ta opp med min fastlege, men jeg ønsker ikke at mine foreldre skal vite det. Jeg lurte på om jeg kunne gå til fastlegen uten å informere dem, siden jeg er under 16? Takk på forhånd.

Besvart 27.01.2019 21:46
 

Svar
Hei Gutt 14, og takk for at du skriver til ung.no!

I helsevesenet er man myndig fra man er 16. Jo nærmere man er denne alderen jo mer tar man hensyn til ditt ønske. Som 14 åring skal det mye til før fastlegen forteller dine foreldre om at du har vært der hvis du sier ifra om at du ikke ønsker at de skal vite om det.

Jeg ville ikke vært bekymret for å gå til legen med problemer alene, selv om jeg var under 16. Hvis du selv vil kan du også ta kontakt med helsestasjon for ungdom. De har ofte en lege ansatt som kan undersøke deg.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser