Hopp til hovedinnholdet

Kan man reise aleine til utlandet når man er under 18 år?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg og noen venner har tenkt til å dra til leiligheten til morfar på Tenerife om noen år (16 år gamle) jeg har lest meg litt opp på det og funnet ut at jeg må ha underskrift fra foreldre for å dra. Det er ikke noe stress, men må en voksen være der nede når vi ankommer? Fordi vi hadde tenkt å dra uten å møte voksen.

Besvart 07.02.2019 15:18
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss!

Du har helt rett i at du trenger skriftlig tillatelse fra foresatte for å reise med fly til utlandet når du er under 18 år. De forskjellige flyselskapene kan ha ulike regler så du må sjekke med det konkrete flyselskapet du skal reise med. Husk å sjekke med alle flyselskap du skal bruke på reisa.

En ting er skriftlig tillatelse fra foresatte/foreldre, men du må også drøfte med foreldrene dine at de faktisk er ansvarlig for deg fram til du fyller 18 år (blir myndig). Det er viktig at dere sammen drøfter hva dette innebærer. 

Jeg vet ikke om det er krav til å bli møtt av en myndig person når du har fylt 16 år. Det kan kanskje også være forskjell på ulike flyselskap. Det er imidlertid viktig å være godt informert om hvordan du skal gå fram for å komme deg helt fram dit du skal. På flyplasser er det ofte mange som er ute etter å tjene penger og ikke alle er godkjent for å drive transport f.eks. Det kan bety at du kan være en uforsvarlig skyss og du kan bli lurt for penger f.eks. 

Det er også viktig å sjekke at morfar kan leie ut leiligheten sin til hvem han vil. Dette avhenger av hvilken type leilighet og avtale det er dersom morfar leier en leilighet. Dersom han eier en leilighet er det sikkert annerledes. Dette må du avklare med morfar.

Det er lurt å være ute i god tid og sjekke ulike forhold. Siden det er to år til du og vennene dine har tenkt dere ut å reise, er det viktig å huske på at regler kan endres i løpet av denne tida slik at du nok på oppdatere deg nærmere tidspunktet for reisa.

God tur når den tid kommer.

Vennlig hilsen

familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser