Hopp til hovedinnholdet

Broren min vaper, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 som har en bror som valper. Han er 16 år og så at jeg ikke skal si det til mamma eller pappa. Jeg er redd og lurer på om jeg skal si det til mamma og pappa eller la være? Jeg er lurer også på om det er skadelig for han?

Besvart 26.03.2019 20:35
 

Svar
Hei

Jeg tror at det har sneket seg inn en liten skriveleif i spørsmålet og at du mente at broren din vaper. 

Det er flere unge som prøver vape i kortere eller lengre tid. Det er flere som blir bekymret for venner eller søsken. Sykepleieren vår har skrevet et svar som også kan være fint å lese for deg i denne lenken.

Som du ser anbefaler hun å snakke med den det gjelder; altså broren din. Fortell ham at du er redd for hva vapingen gjør med helsa hans. Du kan også spørre om han er redd for å bli avhengig.

Hvis det er vanskelig å snakke med broren din kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdomHelsesykepleier kan snakke med broren din eller foreldrene dine hvis dere finner ut at det er lurt. Det er du som bestemmer om du vil fortelle det til foreldrene dine. Kanskje er det fint å snakke med en annen voksen først?

Vape er ganske nytt og det er ennå lite forskning på det. Det gjør at vi ikke vet hvordan det å vape påvirker kroppen over lengre tid.

Vi vet at det å trekke inn dampen fra vape kan irritere luftveiene til den som damper og de som er i nærheten. Irritasjonen i luftveiene går som regel over hvis en lar være å vape en stund. 

Vape-juicen kan være med eller uten nikotin. Nikotin er ikke bra for kroppen og er også det stoffet en blir avhengig av. Det er bedre for helsa å vape uten nikotin. Da slipper en også å bli avhengig av vaping.

Her kan du lese mer om vape, også kalt e-sigaretter.

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser