Hopp til hovedinnholdet

finnes det noen aldersgrenser, på hvor gammel jeg må være,før foreldrene mine ikke lengre kan nekte meg å være med vennene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål
finnes det noen aldersgrenser, på hvor gammel du må være,før foreldrene dine ikke lenngre kan nekte deg å være med vennene dine?
eks, du og en venn har kranglet, og du har løyet til foreldrene dine om hvor du har vært, får du ville ikke at hun skulle vite at dere enda var venner! har moren eller faren da lov til å nekte deg, og være med vennen din?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det finnes ingen regler eller aldersgrenser som omhandler akkurat den problemstillingen du beskriver. Etter reglene i barneloven er utgangspunktet at foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år, men inntil du er 18 år har de likevel rett til å bestemme over deg. Dersom foreldrene dine mener det ikke er bra for deg å være sammen med de vennene du har, kan de nekte deg det, men dette bør dere forsøke å snakke sammen om.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon


Quiz: Hva vet du om religionsfrihet?

Betyr religionsfrihet at man bare har rett til å velge religion, men MÅ tilhøre én tro?