Hopp til hovedinnholdet

Har alder noe å si så lenge man bare er venner?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ein jente på 17 år og som blir 18 om litt under et år. Eg lurar på om alder skal ha noko å seie så lenge ein berre er vennar og om foreldra mine kan nekte meg og vere venn med ein på 33. Ingen av oss tenkjer noko på alderen når vi er saman og når vi snakker, og så lenge det er under et år til eg blir 18 syns eg foreldra mine burde gi meg meir frihet til å bestemme sjølv kven eg vil vere venn med. Vi har også veldig lyst til og møtast, men foreldra mine nektar meg det også. Det syns vi begge er veldig leit, og eg skulle ønske dei forsto kor mykje eg ønskar dette.

Besvart 01.05.2019 20:01
 

Svar
Hei

Jeg kan forstå at dette er leit for deg, og jeg kan også forstå at foreldrene dine er skeptiske til at ungdommen deres har venner som er så mye eldre. Det er heller ikke uvanlig at de er skeptiske.  

Kanskje er det uforståelig for dem at noen som er så mye eldre enn deg har en oppriktig interesse for deg. De fleste foreldre er opptatt av å beskytte og ta vare på barna sine slik at du ikke opplever noe vondt, og det gjelder selvom man blir 18 år neste år. Foreldre er nok alltid litt bekymret for barna sine. 

Allikevel nærmer du deg myndighetsalder, og da kan du bestemme dette helt selv. Samtidig er det fint å snakke med foreldrene dine om det slik at de kan forstå hvorfor du gjerne vil være venn med en som er mye eldre. Ut ifra det du skriver er jeg usikker på om du har møtt personen før eller ikke. Dersom du ikke har det kan du kanskje foreslå at dere kan møtes på et offentlig sted som de vet om. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vet du hvem du chatter med?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du alltid kontroll på hvem du snakker med på nettet eller i sosiale medier? Og kan du egentlig vite hvem du chatter med?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser