Hopp til hovedinnholdet

kan jeg straffes for sex med en 13 åring?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurte på om jeg kan bli straffa da som jeg hadde sex med en 13 åring da jeg var 15 altså 4måndrer siden men tror ho æ 14 nå da men uannset så har dette blitt anmeldt å lurer på om jeg kan bli straffa. Jeg hadde samtykke.

Besvart 05.09.2019 09:36
 

Svar
Hei

Du har hatt sex med en jente under 14 år. Loven definerer all sex med barn under 14 år, som voldtekt. Dette kan du lese om i straffelovens § 299 som har overskriften «voldtekt av barn under 14 år» og, hvor det står at «den som har seksuell omgang med en som er under 14 år» kan straffes. Altså betyr dette at selv om dere har frivillig sex, regnes dette som voldtekt, fordi jenta var under 14 år. 

Du var over den kriminelle lavalderen (15 år) på tidspunktet dere hadde sex og du kan i utgangspunktet straffes for dette. 

Men, det finnes et unntak i straffelovens § 308 som gjør at straff i noen tilfeller kan falle bort eller bli mindre. Denne bestemmelsen sier at straffen kan falle bort hvis de som har hatt seksuell omgang med hverandre, er «omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling». Dette betyr at man er omtrent like gamle og har kommet omtrent like langt i sin fysiske og psykiske utvikling. Med fysisk menes det du kan se på kroppen og med psykisk menes hvordan man tenker. For eksempel vil en 13 åring tenke på en helt annen måte enn en 20 åring. Det er politiet og eventuelt domstolen som må gjøre en konkret vurdering i det enkelte tilfelle av om partene er jevnbyrdige i alder og utvikling eller ikke.

Jeg forstår det slik at du er blitt anmeldt i denne saken. Politiet vil i slike tilfeller etterforske saken og vurdere om det er grunnlag for å ta ut tiltale. Hvis politiet tar ut tiltale mot deg, vil saken bli behandlet i domstolen og domstolen vil vurdere om du skal straffes eller ikke. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser