Hopp til hovedinnholdet

Er det aldersgrense for å bo alene?

Gutt 14 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er en gutt på 14 år (Blir 15 i november) Hele familien min er fra Russland og faren min er en matematikk professor. Sommeren neste år skal han reise til Russland i et år. Selfølgelig må mamma og jeg bli med. Men jeg begynner jo i vederegående her og det blir nok litt rart å flytte hit og dit. Så jeg lurer på, er det aldersgrense på å bo alene? Hvis jeg har lov av foreldrene mine. Jeg er 15 og halvt år, når dette skjer. Må jeg ha norsk statsborgerskap for å bo alene? Hvis foreldrene mine ikke er det, hvordan kan jeg få det?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så lenge du er under 18 år har foreldrene dine ansvar for deg, og en plikt til å ta vare på deg. Dette gjelder både juridisk og økonomisk. De kan således bestemme at du skal være med til Russland. Foreldrene dine har likevel plikt til å høre på deg, samt legge vekt på dine ønsker når det gjelder avgjørelser som angår dine personlige forhold.

Det er i utgangspunktet ingen aldersgrense for når man kan bo alene. For at du skal bo alene før fylte 18 år må foreldrene dine være enige i at du flytter for deg selv, samt at de må ta ansvaret for deg om du flytter. Du kan f.eks. ikke skrive under på en leiekontrakt før du har fylt 18 år. Foreldrene dine bør også sørge for at du har noen "voksenpersoner" du kan kontakte dersom noe skulle skje.

Du trenger ikke være norsk statsborger for å bo alene på hybel. For at du skal kunne bli boende i Norge må du imidlertid ha oppholdstillatelse, på selvstendig grunnlag. Dersom det blir aktuelt at du skal bli boende igjen kan det være lurt at du finner ut hvilken oppholdstillatelse du og familien din har. Det er også mulig å søke om oppholdstillatelse på grunnlag av studier i Norge. Du kan lese mer om dette på UDI sine sider.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om vennskap?

Hvilken kjent TV-serie handler om nettopp vennskap