Hopp til hovedinnholdet

Er en 17 år gammel jente som vurderer å ta restylane/botox i leppene.

 

Spørsmål
Hei
Er en 17 år gammel jente som vurderer å ta restylane/botox i leppene. Tenkt på det ett par år nå, og er helt sikker. Har lest at du må være 18 år for å ta permanente plastiske operasjoner, men forstørring av leppene er jo ikke et permanent inngrep. Isåfall, er det mulig å få gjort dette nå, eller må jeg vente til jeg er 18? (har fått godkjenning av foreldrene mine)
Takk på forhånd! Med hilsen Veronica
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
I Pasientrettighetsloven (§ 4-3 første ledd b)) står det at den helserettslige myndighetsalder er 16 år. Det betyr at ungdom som har fylt 16 år i utgangspunktet har rett til å ta beslutninger i forhold til egen helse. Imidlertid er det i forarbeidene til pasientrettighetsloven gitt eksempler på avgjørelser som ikke kan tas før fylte 18 år. Som ett eksempel er det nevnt behandling som ”ikke kan omgjøres”, feks plastisk kirurgi. Ønsker man å ta en plastisk operasjon før fylte 18 år, må man ha samtykke fra foreldrene til dette. Når det gjelder restylane i lepper så er det riktig som du sier at effekten av restylanet vil forsvinne etter hvert. Jeg vil allikevel tro at man også ved slike inngrep må ha samtykke fra foreldre. Da du har fått samtykke fra foreldrene dine til å utføre inngrepet, trenger du ikke vente til du er 18 år.

Det kan være at noen skjønnhetssalonger ikke utfører slike inngrep på umyndige, selv om de har samtykke fra foreldrene. Jeg anbefaler deg å forhøre deg litt rundt. Lykke til!


Vennlig hilsen
juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Den store snustesten

Påvirker snus tannhelsen på noen måte?