Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har man når man fyller 18 år?

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Hei! Lurer litt på hvilke rettigheter jeg får når jeg fyller 18. Er det slik at jeg kan bestemme selv hvor jeg vil bo? (mamma eller pappa) og om jeg vil flytte for meg selv? OG hvilke andre ting kan jeg bestemme? Kan jeg gjøre det jeg vil, eller kan mamma og pappa bruke den berømte: "Så lenge du bor under mitt tak, så er det jeg som bestemmer" Fremdeles? Er lei av at jeg ikke får bestemme noe som helst når jeg er såpass gammel.. Fyller 18 om 1 måned. Har lyst å konfrontere foreldrene mine med alt dette, men vil vite hva som er rett først! Takk på forhånd!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når du fyller 18 år er du myndig og har alle rettigheter. Dersom du ønsker å flytte hjemmefra når du fyller 18 år kan du gjøre det, og du kan også bestemme om du vil bo hos din mor eller far. Dersom du skal bo hos dine foreldre må du nok finne deg i at de setter noen regler for deg selv om du er over 18 år, men dette kan dreie seg om at du må hjelpe til hjemme o.l. Du bestemmer selv i alle personlige og økonomiske saker. I artikkelen nedenfor kan du lese om alder og rettigheter. Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Kva veit du om bustad og flytting?

Kva står forkorting BSU for?